I poćwiczysz, i pojesz- posiłek potreningowy

Zdjęcie autorstwa: Michael Saechang / CC- SA 2.0
Zdjęcie autorstwa: Michael Saechang / CC- SA 2.0 https://www.flickr.com/photos/saechang/4402720421
Dobry posiłek potreningowy pozwala wzmocnić efekty samych ćwiczeń. Warto przy tym mieć w pamięci kilka informacji, które się z tym wiążą.

Uzupełnia i odżywia
Posiłek potreningowy powinien dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, które wspomogą procesy regeneracyjne. Chodzi tu w pierwszej kolejności o węglowodany i białka, ale także tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Poza tym nie należy dopuszczać do odwodnieni. Optymalny czas na taki posiłek to 30 do 60 minut po zakończonym wysiłku. Niektóre źródła podają, że należy przyjąć go do 2 godzin po treningu. Jeśli chodzi o proporcje odpowiednich składników i wielkość „talerza” to zależne są one od celu danego treningu oraz wieku, płci, masy ciała ćwiczącej osoby. Wartości te mogą się więc od siebie różnić.



Dzięki potreningowemu posiłkowi uzupełniamy utracone zasoby energetyczne (glikogen mięśniowy) oraz dostarczamy budulca niezbędnego do regeneracji. Węglowodany stymulują wydzielanie insuliny, która uczestniczy w transporcie aminokwasów. Zatrzymują przy tym katabolizm (rozpad) białek. Natomiast odpowiednia porcja białek pozwala odbudować uszkodzone mięśnie oraz przyczynia się do dalszego ich rozwoju.

W praktyce
Posiłkiem potreningowym może być odżywka. Jeżeli ktoś ma czas przygotowywać go wcześniej w domu, warto zadbać, by był on lekkostrawny. Tym razem może być to biały ryż czy ziemniaki, które ciało będzie mogło szybko wykorzystać. W tej sytuacji bardzo dużo błonnika mogłyby opóźniać pożądane procesy, więc zdrowe produkty pełnoziarniste lepiej zjeść kiedy indziej i przeznaczyć np. na smaczne śniadanie. Natomiast białko powinno być pełnowartościowe. Zaleca się by było ono raczej pochodzenia zwierzęcego.

Udanego treningu i smacznego!

Magda Piestrzyńska
Trwa ładowanie komentarzy...